Emrihak nedeni: ecel, Erkek, Medeni hali: evli, Memleketi: İstanbul, Mesleği: Opera sanatçısı, Mesleği: Tiyatro sanatçısı, Mezarının yeri: Ankara, Ölüm yaşı: 83, Ölüm yeri: Ankara, Ölüm yılı: 2015, Ünlüler

Ayhan Ahıskal

Haberdar et...

Allah taksiratını affetsin

Cinsiyeti: Erkek

Doğum yeri: İstanbul

Doğum tarihi: 1932

Mesleği: Kornocu, Tiyatro oyuncusu, Aktör

Medeni hali: Evli

Ölüm yeri: Ankara

Ölüm tarihi: 24.09.2015

Ölüm nedeni: Alzheimer

Biyografi: Çok yönlü sanat emekçisi korno, opera ve tiyatro sanatçısı Ayhan Ahıskal günümüzde nesli neredeyse tükenmiş olan “sahnenin” eski zamanlarını da bilen sanatçılardan birisiydi.

Babası Cevdet Ahıskal, namı diğer Zenne Cevdet, Şehzadepaşa Turan Tiyatrosu´nda Adile ve Selim Naşit’in babası Naşit Bey ve eşi kantocu Amelia (Emel) Hanım’la birlikte çalışmıştır. Fakat Ayhan Ahıskal’ın sahneye ilk çıkışı tamamen bir tesadüf eseri olmuştur:

Babası tiyatrodayken Ayhan Ahıskal O’na sefertasıyla yemek taşırmış. Yemeği getirince de eve dönmemek, temsilleri seyretmek için babasına yalvarırmış. Bir gece yine babası İsmail Dümbüllü ile sahnedeyken kendisi kuliste bir sandalyenin üstünde uyuyakalmış ve yuvarlanıp sahneye düşmüş. Böylece sahneye çıkışının başlangıcı ve bu başlangıç ile tiyatrosunda da daha sonra devam ettireceği tür komedi olmuş.

Nitekim babasının ölümünden sonra Şehzadebaşı Letafet Apartmanı’nda sahnelenen Yapışkanlar piyesinde Arap Mestan rolünde sahneye çıkmış. Bir tesadüfle başlayan sahne yaşamını konservatuvarda eğitim alarak sürdürmek istemiş Ahmet Ahıskal. Konservatuvar sınavında dudak ve ağız yapısının uygunluğu nedeniyle korno bölümüne alınmış. O zamana kadar kornonun ne olduğunu bilmiyormuş. Ona “Bu sazı tut ve üfle” demişler, sonuçta iyi bir kornocu olmuş. Diğer bir deyişle üflemeyi becermiş, sınavı yapan hocalar haklı çıkmış.

Daha sonra konservatuvarın tiyatro bölümü sınavında “Sesi ramptan çıkmaz, arka sıralara ulaşmaz” denilerek bölüme alınmamış. Ama bir yandan da konservatuvarda her yılbaşı eğlence programlarının temsillerini hazırlamış.

1956’da mezun olup Ankara Devlet Opera ve Balesi orkestrasına katılmış. Yaş haddinden emekli olana kadar 41 yıl bu görevi sürdürmüş. Ama gönlünde hep tiyatro var olmuş. Orkestrada çalışmanın yanı sıra tiyatroculuk yapmış.

Ankara Meydan Sahnesi´nin Ramazan eğlencelerinden değişik mekânlarda kantolara, TRT’nin ilk müzik eğlence programlarından olan Ali ile Ayhan’a (Ali Özoğuz) kadar birçok sahneye çıkan sanatçı bu temsillerde babasından miras kalan ortaoyunu kültürünü uygulamış. Posbıyıklarıyla birçok diziden de yakından tanıdığımız sanatçı bir yandan da sayısız operet ve müzikallerde unutulmaz karakter oyuncusu olarak yer aldı. Sanat yeteneğinin tek alanla sınırlı olmadığını kanıtlayarak yakın zamana kadar Ekin Tiyatrosu’nda gönlündeki tiyatroculuğunu sürdürmüştür.

Oynadığı diziler: Tembel Ahmet 1990, Kıssadan Hisseler 1991, Peri Kızı 1991

Merhumun bulunabileceği mezarın yeri;

Ankara / Karşıyaka Mezarlığı

GPS:

Haberdar et...