Emrihak nedeni: kalp krizi, Erkek, Memleketi: Balıkesir, Mesleği: Siyasetçi, Mesleği: Yazar, Ölüm yaşı: 75, Ölüm yeri: Ankara, Ölüm Yılı: 2022, Ünlüler

Metin Çulhaoğlu

Haberdar et...

Allah taksiratını affetsin

Cinsiyeti: Erkek

Doğum yeri: Balıkesir

Doğum tarihi: 1947

Mesleği: Siyasetçi (Türkiye İşçi Partisi’nin kurucu), Yazar

Medeni hali: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

Çocuk sayısı: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

Ölüm tarihi: 16.08.2022

Ölüm yeri: Ankara

Ölüm sebebi: Kalp Krizi

Olay Haber: 16 Ağustos 2022 Salı günü, Türkiye İşçi Partisi’nin kurucusu ve yönetici kadrolarında yer alan Metin Çulhaoğlu (75), geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir. Ruhuna el Fatiha

METİN ÇULHAOĞLU KİMDİR?

Türkiye’nin en önemli marksist düşünür, yazar ve siyasetçilerinden Metin Çulhaoğlu, 1947 yılında Balıkesir’de doğdu. 1970 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin İktisat Fakültesi’nden mezun olan Çulhaoğlu, 1968-1969 yıllarında ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü’nde yöneticilik yaptı. Birinci ve ikinci Türkiye İşçi Partisi’nde görev alan Çulhaoğlu, 1975–1978 yılları arasında haftalık Yürüyüş dergisinde sırasıyla yazar, yazı işleri müdürü ve başyazar olarak görevler üstlendi. Türkiye İşçi Partisi 2. Kongresi’nde yaşanan ayrışmadan sonra Yalçın Küçük, İlhan Akalın ve Mesut Odman (Odabaşı) gibi isimlerle Eylül 1979’da Sosyalist İktidar dergisini çıkarmaya başladı. Aylık olarak yayınlanan dergi toplam 11 sayı çıktı. Çulhaoğlu, bu derginin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Derginin yayın hayatına 12 Eylül 1980 darbesiyle son verildi.

1983–1986 yılları arasında cezaevinde kalan Çulhaoğlu, 1986 yılında Gelenek dergisi kolektifinin kuruluşuna öncülük etti. Bu hareket daha sonra partileşerek Sosyalist Türkiye Partisi (STP) olarak siyaset sahnesindeki yerini aldı. Çulhaoğlu 1993 yılında partiden ayrıldı ve bir grup yoldaşıyla birlikte Sosyalist Politika dergisini çıkarmaya başladı. Sosyalist Politika grubu, sırasıyla Birleşik Sosyalist Parti (BSP) ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) kuruluşlarında yer aldı. 2001 yılında Sosyalist Politika grubuyla birlikte ÖDP’den ayrılarak, Gelenek Hareketi ile yollarını yeniden birleştirdi ve Türkiye Komünist Partisi’ne (TKP) katıldı. O tarihten 2014 yılına kadar partinin Merkez Komitesi’nde görev aldı. Çulhaoğlu, TKP’de 2014 yılı Nisan ayında başlayan ayrışmayla birlikte Halkın Türkiye Komünist Partisi’nin (HTKP) kuruluşunda yer aldı. 7 Kasım 2017’de kurulan Türkiye İşçi Partisi’nde (TİP) Merkez Komite görevini üstlenen Çulhaoğlu, TİP Parti Meclisi üyesiydi.

BirGün, soL gibi birçok günlük gazetede köşe yazıları yazdı. 16 Ağustos 2014 tarihinden bugüne İleri Haber’de salı ve cumartesi günleri yazıları yayınlandı.

Çulhaoğlu, Türkiye Komünist Partisi’nde 2014 yılı Nisan ayında başlayan ayrışmanın ardından 12. Kongre’nin yanında yer alan Erkan Baş ve Kurtuluş Kılçer ile birlikte Halkın Türkiye Komünist Partisi’nin kuruluşunda yer aldı. Erkan Baş, Barış Atay, Tuncay Çelen, Metin Çulhaoğlu’nun da aralarında olduğu geçmişte TİP ve TKP üyesi, çeşitli kitle örgütü ve sendika temsilcisi, işçi, öğrenci ve akademisyenlerin bulunduğu 146 kişi imzasının olduğu çağrı metniyle 7 Kasım 2017’den vefatına kadar Türkiye İşçi Partisi’nin merkez komitesinde görev yaptı.

YAYIMLANMIŞ KİTAPLARI

  • Tarih Türkiye Sosyalizm.
  • Sovyet Deneyinden Siyaset Dersleri.
  • Solda Yürüyüş Polemiği.
  • Binyıl Eşiğinde Marksizm ve Türkiye Solu.
  • İdeolojiler Alanı ve Türkiye Örneği.
  • Solda “Sivil Toplum” Söylemi: Gerçekler ve Yanılsamalar, 2000 Can Soyer ile birlikte.
  • Sivil Toplum: Devletin Büyümesi, 2001, İlker Maga ve Kemal Okuyan ile birlikte.
  • Doğruda Durmanın Felsefesi: Seçme Yazılar, 1970-2000.
  • Bir Mirasın Güncelliği Tarih Türkiye Sosyalizm.
  • Gençlerle baş başa: Sosyalizm.

    ÇEVİRİLERİ

  • Bediüzzaman Said Nursi Olayı: Modern Türkiye’de Din ve Toplumsal Değişim Bütün Eserleri 4, Şerif Mardin.
  • Halkın Devlet Yönetimine Katılımı Üzerine, Vıladimir İliç Lenin.

Cenaze töreni: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

Merhumun/Merhumenin bulunabileceği mezarının yeri: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

GPS:

Haberdar et...