Emrihak nedeni: Organ yetmezliği, Erkek, Memleketi: Çanakkale, Mesleği: Asker, Mesleği: Emekli, Mesleği: Siyasetçi, Mezarının yeri: İstanbul, Ölüm yaşı: 101, Ölüm yeri: Muğla, Ölüm Yılı: 2023

Selahattin Çetiner

Haberdar et...

Allah taksiratını affetsin

Cinsiyeti: Erkek

Doğum yeri: Çanakkale ili / Lapseki ilçesi

Doğum tarihi: 1922

Mesleği: Emekli Korgeneral, Eski İç İşleri Bakanı

Medeni hali: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

Çocuk sayısı: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

Ölüm tarihi: 04.06.2023

Ölüm yeri: Muğla ili / Bodrum ilçesi

Ölüm sebebi: Çoklu Organ Yetmezliği

Olay Haber: 04 Haziran 2023 Pazar günü, Muğla ili Bodrum ilçesinde, 12 Eylül 1980 Darbesi dönemi içişleri bakanı, emekli korgeneral Selahattin Çetiner (101) , çoklu organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Ruhuna el Fatiha

SELAHATTİN ÇETİNER KİMDİR?

Çetiner 1922’de Lapseki, Çanakkale’de doğdu. 1940 yılında Harp Okulundan mezun olduktan sonra 1941 yılında Topçu Okulunu bitirdi. 

1960 yılında Kayseri’de tabur komutanı olarak bulunduğu sırada kendisine muhalefet partisi lideri İsmet İnönü ve heyetinin Kayseri’de yapılacak parti il kongresine katılmasının önlenmesi görevi verildi.

Himmetdede istasyonunda tren ve İncesu’da kara taşıtları durdurularak, İnönü ve heyetinin Anayasal seyahat özgürlüğü engellendi. Bu olaydan hemen sonra Anayasa’ya aykırı olarak görevlendirildiğini açıklayan bir dilekçeyle ordudan istifa etti. 

4 Nisan 1960 tarihinde tutuklandı ve Ankara’da Soğukkuyu Askeri Cezaevi’ne hapsedildi. 1960 askeri müdahalesinden sonra tekrar Silahlı Kuvvetler’e alındı. 1960-1962 yılları arasında Madrid’te Silahlı Kuvvetler Ataşesi olarak görev yaptı. Karargâh subaylığı ve alay komutanlığı görevlerinde bulundu. 

1970’te tümgeneral rütbesine terfi etti. Zırhlı Tümen komutanlığı, 9. Kolordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı gibi görevlerde bulundu.

SİYASİ KARİYERİ

22 Eylül 1980 – 13 Aralık 1983 tarihleri arasında Bülend Ulusu Ka­bi­nesi’nde İçişleri Bakanlığı yaptı. Bakanlığı döneminde başta Bülent Ersoy olmak üzere bazı sanatçıların sahneye çıkması yasaklandı.

ESERLERİ

  • Çanakkale Savaşı Üzerine Bir İnceleme
  • Sorunlarıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Gerçeği
  • Çöküş Yılları

Cenaze töreni: Selahattin Çetiner’in (101) cenazesi, 05 Haziran 2023 Pazartesi günü 13.45 uçağıyla İstanbul’a götürülecek, Selimiye Orduevi’nde yapılacak törenin ardından 6 Haziran 2023 Salı günü öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verileceği öğrenilmiştir.

Merhumun/Merhumenin bulunabileceği mezarının yeri: İstanbul ili / Şişli ilçesi / Zincirlikuyu mezarlığı

GPS:

Haberdar et...