Emrihak nedeni: çeşitli sağlık sorunları, Erkek, Medeni hali: Dul, Memleketi: İstanbul, Mesleği: Dizi oyuncusu, Mesleği: Şair, Mesleği: Sinema sanatçısı, Ölüm yaşı: 93, Ölüm yeri: İstanbul, Ölüm Yılı: 2023, Ünlüler

Yılmaz Gruda

Haberdar et...

Allah taksiratını affetsin

Cinsiyeti: Erkek

Doğum yeri: İstanbul

Doğum tarihi: 14.07.1930

Mesleği: Tiyatro Sanatçısı, Sinema Sanatçısı, Dizi Oyuncusu, Şair

Medeni hali: Dul

Çocuk sayısı: 2

Ölüm tarihi: 25.07.2023

Ölüm yeri: İstanbul ili / Özel Güngören Hastanesi

Ölüm sebebi: Çeşitli Sağlık Sorunları

Olay Haber: 25 Temmuz 2023 Salı günü, Türk tiyatrosunun ve sinemasının duayenlerinden, aynı zamanda dizi oyuncusu ve şair Yılmaz Gruda (93), çeşitli sağlık sorunları sebebiyle tedavi gördüğü İstanbul ili / Özel Güngören Hastanesi’nde hayatını kaybetmiştir. Ruhuna el Fatiha

YILMAZ GRUDA KİMDİR?

Yılmaz Gruda, Türk tiyatro ve sinema dünyasının önemli isimlerinden biridir. 14 Temmuz 1930 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını yarıda bırakarak devlet memurluğuna yönelen Gruda, 1950’li yıllarda çeşitli dergilerde yayımlanan şiirleriyle edebiyat dünyasına adım attı.

1956 yılında Cep Tiyatrosu’nda oyunculuk kariyerine başladı ve ardından Ankara Devlet Tiyatrosu’na bağlı Küçük Tiyatro’da görev aldı. Seyirlik tiyatro oyunları yazıp çeviriler yaptı ve aynı zamanda Muammer Karaca Tiyatrosu’nu yönetti. Yılmaz Gruda, geleneksel Türk tiyatrosu ve Çehov etkisini eserlerine yansıtarak önemli bir iz bıraktı.

Aynı zamanda şair olan Gruda, Attilâ İlhan ile birlikte “mavi hareketi”ni oluşturan isimlerden biridir. Sanatçının yayımlanmış eserleri mevcuttur ve sahne dışında kamera önünde de aktif olarak yer alarak sinema ve dizi filmlerde rol aldı.

Yaşamının ilerleyen dönemlerinde 25 Ekim 2020’de 90 yaşında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda, Anton Çehov’un “Evliliğin Halleri” oyununda hem çevirmen, derleyici, yönetmen hem de oyuncu olarak sahnede yer almıştır. Yılmaz Gruda, sanat camiasında uzun soluklu ve değerli bir kariyere sahip olmuş önemli bir sanatçıdır.

Cenaze töreni: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

Merhumun/Merhumenin bulunabileceği mezarının yeri: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

GPS:

Haberdar et...