Emrihak nedeni: kalp krizi, Erkek, Memleketi: Konya, Mesleği: Profesör, Mezarının yeri: İstanbul, Ölüm yaşı: 59, Ölüm yeri: İstanbul, Ölüm Yılı: 2023

Mustafa Sabri Küçükaşçı

Haberdar et...

Allah taksiratını affetsin

Cinsiyeti: Erkek

Doğum yeri: Konya

Doğum tarihi: 1964

Mesleği: Profesör

Medeni hali: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

Çocuk sayısı: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

Ölüm tarihi: 30.07.2023

Ölüm yeri: İstanbul

Ölüm sebebi: Kalp Krizi

Olay Haber: 30 Temmuz 2023 Pazar günü, İstanbul’da, 2015’ten 2019’a kadar Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı yapan Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı (59), geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir. Ruhuna el Fatiha

Mustafa Sabri Küçükaşçı kimdir?

Konya’da 1964’te dünyaya gelen Küçükaşçı, ilk, orta ve lise eğitimini yine Konya’da tamamladıktan sonra 1990 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu.

Marmara Üniversitesi (MÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsünde 1991’de araştırma görevlisi olan Küçükaşçı, 1 Kasım 1996’da da MÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Bölümünde İslam Tarihi ve Medeniyeti dersleri okutmak için öğretim görevlisi olarak tayin edildi.

Mustafa Sabri Küçükaşçı, 1990’da doktorluk unvanını aldı, 2002’de de Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Orta Çağ Tarihi Anabilim Dalı’na yardımcı doçent olarak atandı. 2007’de Orta Çağ Doçenti olan Küçükaşçı, 2010-2013 yıllarında MÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini üstlendi ve 2013’te profesör oldu.

Aynı zamanda 2013-2015 arasında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü görevini üstlenen Küçükaşçı, 2015-2019 arasında Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Haluk Dursun’dan sonra Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı görevini yürüttü.

Başkanlığı süresince birçok müzecilik faaliyetlerinin yanında uluslararası “Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği” başlıklı Japonya’da düzenlenen sergiye başkanlık etti.

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı danışma kurulu ve Türk Tarih Kurumu asil üyesi olan Küçükaşçı, TUBA-MAARİF Vakfı ortaklığında hazırlanan Türk Eğitim Tarihi Ansiklopedisinin ilim heyeti üyesiydi. Küçükaşçı, ayrıca Çamlıca’daki İslam Eserleri Müzesi’nin kuruluşunda bilim kurulu başkanlığı yaptı.

Küçükaşçı, 2015’ten beri 27 Temmuz 1966’da kurulan İstanbul Topkapı Sarayı Müzesini Sevenler Derneği Yönetim Kurulunun başkanlığını üstlendi.

Vefatına kadar Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsünün müdürü olan, İngilizce ve Arapça bilen Mustafa Sabri Küçükaşcı, İslam tarihi ve kültürü, İslam düşüncesi ve tarih yazımı, Orta Çağ’da şehir özellikle de Haremeyn şehirleriyle İstanbul’un tarihi ve kültürü alanında ve son asır Konya aileleri hakkında çalışmalar yaptı, kitap ve makaleler yayımladı.

20’si uluslararası olmak üzere 30 sempozyuma tebliğ sunarak katılan Küçükaşçı, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde yedisi ortak olmak üzere 85 madde hazırladı.

Cenaze töreni: Mustafa Sabri Küçükaşçı’nın (59) cenazesi, 31 Temmuz 2023 Pazartesi günü, Eyüp Sultan camisinde kılınacak cenaze namazı sonrası Mihrişah Sultan Haziresinde toprağa verilecektir.

Merhumun/Merhumenin bulunabileceği mezarının yeri: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

GPS:

Haberdar et...